Miért támadják az akácfát?
A kérdés azért különösen érdekes, mert az Európai Unió akácállományának 2/3-a a Kárpát-medencében, fele pedig hazánkban található. Ebből kifolyólag a magyarok véleménye megkerülhetetlen pontjává vált az uniós határozatnak. A kiindulási alap az volt, hogy az akácfa jelenlétét a lehetőségekhez mérten mind inkább vissza kell szorítani kontinensünkön, hiszen - betelepített fafaj lévén – kiszorítja az őshonos fafajokat élőhelyükről. Gondolta volna, hogy a fehér akác eredetileg Észak-Amerika keleti részén volt őshonos? Sokan emiatt támadják az akácfát.
A magyarok nézetei az akácfáról
A magyar álláspont ezzel merőben ellentétes vonalat képviselt: szerintünk az akácfa egy gazdaságilag páratlan hasznot rejtő, felelős erdőgazdálkodással ökológiailag is vállalható növény. Érdekességképpen azt is elmondhatjuk, hogy mára már hungarikum értékűvé is vált, ezt többnyire a közkedvelt kincsnek, az akácméznek is köszönhetjük, mely rengeteg hazafinak adott már megélhetést. És akkor még csak fel sem hoztuk a rengeteg építményt, ami belőle készült. Ugye Ön is egyetért azzal, hogy ez a fafajta igazán illik kis hazánkba? Miért is válnánk meg tőle, ha ennyire szeretjük?
A fehér akác már rengeteg embernek biztosított megélhetést!
Magyarországon méztermelésből, illetve annak értékesítéséből aránylag kiemelkedően sok, 16.000 család él. Évente kb. 20-25.000 tonna mézet állítunk elő, ennek több mint felét külföldön értékesítik. Ennek évente 25-55 %-a származik az akácfáról. Érdekes, hogy ezzel párhuzamosan ez a legértékesebb általunk termelt mézfajta: az akácméz ára rendszerint 50%-al meghaladja a virágmézét. Hogy mi ennek az oka? Egyszerű.
Finom, egészséges, világszerte ismert, világszerte kedvelt, ez a magyar akácméz!
A magyar akácmézhez nincs fogható
Az akác kimagaslóan jó minőségű mézet ad. Jellegzetes illata mellé aromákban gazdag, jellegzetes íz társul, melyben nem találunk felesleges mellékízeket. Magas gyümölcscukortartalma miatt a világ három leglassabban kristályosodó mézéhez tartozik. Kivételesen magas az édesítő képessége, ezért világszerte előszeretettel fogyasztják. Alacsony pollentartalma miatt az allergiára hajlamos emberek is beépíthetik étrendjükbe, alacsony savtartalma pedig gyomorpanaszokra kínál megoldást. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köhögéscsillapító, vértisztító és izomlazító hatásáról is ismert. Ugye, nem is kell többet hozzáfűzni?
Gazdasági, egészségügyi és esztétikai előnyök?
Összességében azért elmondható, hogy az akácméz egy kimagaslóan jó minőségű, kelendő termék, mely jelentős bevételt hoz mezőgazdaságunknak. Gondoljunk csak bele, hány embernek tette szebbé az életét az akácfa? Hány embernek nyújtott már biztos megélhetést? Hány embernek járult hozzá az egészségéhez? Az akác létjogosultságát pedig tovább erősíti a számos további - kimagasló minőségű - akácfa termék. Gondoljunk csak a köztudottan időtálló akácfa oszlopokra és szőlőkarókra, vagy az innovatív akác teraszburkolatra! Hány embernek is tehettük már szebbé az otthonát? Már megszámolni sem tudnánk…